Primavara in borcane. Liliac si alte flori.


20140505-154436.jpg

Din iarna astept momentul acesta. Momentul in care in sfarsit primavara incepe sa-si intre in rol si totul in jur se ineaca in verde si in petale colorate.

Am inceput sa o iau razna acum vreo doua saptamani cam pe cand inmugurea liliacul, care printre altele este si floarea mea preferata. Am studiat indeaproape problema mutatului florilor comestibile de pe ramura/tulpina direct in borcane, am cumparat ustensilele trebuincioase, am analizat tehnici si metode, am spalat borcane si l-am dus la marginea rabdarilor pe tatal lui Codrin. Tata, care creste plante si pomi si flori, din pasiune. Gradina Mosului este minunata. Departe de poluare si cu o varietate impresionanta de materie prima cu care sa pot lucra, a fost prima alegere in momentul in care am decis sa inchid toata primavara in borcane.

20140505-154542.jpg

Asadar, cand liliacul a fost numai bun de cules am dat navala amandoi in gradina mosului. Si exact in acel moment a inceput nebunia petalelor (cum ii zicem noi), una dintre cele mai frumoase experiente traite in bucatarie pana acum. Nu mi-am imaginat ca poate fi atat de… magic sa lucrezi cu flori. Tin minte ca am stat multa vreme in tufele de liliac inflorite, imbatati de miros si de mov. Inconjurati de albine si pasarele, cu zambetul pana la urechi si cu soarele in crestetul capului.

Dupa ce am strans suficente buchetele de liliac ne-am apucat de treaba. L-am spalat bine si am cules cu grija fiecare floricica de pe ramurele. Apoi le-am intins pe hartie de copt cat mai rasfirate si le-am lasat sa se usuce complet de apa. Pe cele mai frumoase le-am selectat pentru a face petalele cristalizate. Restul le-am pastrat pentru dulceata. Cu cateva am facut zahar aromat si un bundt cake. Proaspete merg foarte bine si in salate.

20140505-154705.jpg

20140505-154722.jpg

Am avut in total aproximativ 600 de grame de petale de liliac.

Pentru petalele cristalizate am folosit:

-150 de grame de petale de liliac
– 1 albus de ou
– 50 de grame zahar cristalizat

Am mai avut nevoie:

– pensula pentru uns
– hartie de copt

Procesul de cristalizare a petalelor este unul usor nu necesita skill-uri de super erou, ci doar putina atentie si multa (poate un pic prea multa dupa gustul meu) rabdare. Dar merita! Rezultatul final este cel putin spectaculos, iar bucataria garantat se invaluie in parfum si culoare.
Albusul de ou se bate usor cu cateva picaturi de apa pana cand incepe sa faca bule deasupra. Se ia fiecare petala de liliac si se unge cu albus de ou cu ajutorul unei pensule (eu am folosit o pensula de silicon si a fost perfecta). Asigura-te ca stratul de albus este subtire, uniform si acopera intreaga suprafata a florii. Apoi presara zahar cu grija pe toata suprafata, cu atentie sa nu incarci prea mult petalele. Scuturi incet ca sa elimini excesul de zahar si pui floarea la uscat pe hartie de copt (sau orice alta hartie non-aderenta) si repeti operatiunea cu restul florilor de liliac ramase (good luck with that 😀 ).

20140505-154941.jpg

Le lasi la uscat intr-un loc ferit de lumina directa si razele soarelui intre 12-48 de ore. Ale mele s-au uscat putin mai greu (aprox. 65h) din cauza umiditatii ridicate din ultima vreme. Cand sunt uscate complet se pun in borcane. Eu am citit ca ar trebui sa tina cel putin 1 an. Fiind prima tentativa de acest fel, voi afla cu siguranta peste ceva timp.

Pentru dulceata am folosit:

-300 de grame de petale de liliac
– 1,2 litri de apa
– 800 gr zahar
– 1 plic de sare de lamaie
– 1 mana de coacaze negre (optional)

Petalele de liliac se freaca bine cu sare de lamaie. Apa cu zaharul se pun la fiert si se amesteca constant pana cand zaharul se topeste in totalitate. Am adaugat coacazele (care au avut un dublu rol: culoare si aroma) si am lasat sa fiarba pe foc mic 15-20 de minute, dupa care am pus si florile de liliac. La dulceata am folosit atat flori deschise cat si boboci.

Am lasat dulceata sa fiarba cam o ora jumate. Aici cred ca este dupa gust. Se poate lasa mai mult sau mai putin in functie de consistenta preferata. Dulceata noastra a iesit destul de densa si neasteptat de buna. Un gust floral usor citric, cu aroma subtila de coacaze. Ne-a placut! Credem ca si voua o sa va fie plac 🙂

Cat inca era calda am umplut borcanele. Capacul l-am pus abia dupa ce s-au racit complet. Din cantitatile de mai sus mi-au iesit 14 borcane de 100 ml.

20140505-155103.jpg

Si cand am vazut ca lucrurile merg struna, am decis sa extind procesul de cristalizare si la alte flori. Asa ca, saracul gutui a ramas fara o parte din podoaba. La fel si unul dintre meri.
Astept cu exagerat de multa nerabdare trandafirii si salcamul. Am si niste idei cu menta si de ce nu cu panselute, crini sau lalele.

Primavara in borcane abia a inceput!

In tot acest proces trebuie insa sa retinem anumite aspecte deosebit de importante si intelegem ca nu orice floare este comestibila.

Inainte sa porniti la drum asigurati-va ca:

– floarea pe care o folositi este comestibila
– ca provine dintr-o zona cat mai nepoluata
– ca este crescuta si ingrijita in conditii corespunzatoare
– ca nu a fost expusa ierbicidelor si altor substante chimice la fel de toxice
– nu folositi niciodata flori din comert sau de provenienta necunoscuta

20140505-155228.jpg

20140505-155315.jpg

Advertisements