Enchiladas


image

 

La origine mexicane, tortillas se gasesc astazi in toate partile lumii. Adoptate de majoritatea bucatariilor internationale, apar in mii de forme si sute de interpretari. Sunt extrem de bune si foarte versatile. Le poti manca in zeci de feluri. Astazi vorbim despre unul din ele: enchiladas! 

 

Asadar, pentru indeplinirea misiunii noastre vom avea nevoie de 5-6 tortillas, iar pentru umplutura noi am ales sweet&sour pork.

 

1. Incepem prin a face tortillas. Pentru 8 bucati medii, amestecam intr-un bol 500 gr de faina (alba/integrala/mix, dupa preferinte) cu 2 linguri de ulei (masline/sambure de struguri), 1 varf de lingurita de sare si 1 plic de praf de copt. Adaugam apa calduta treptat, in timp ce framantam aluatul cu mana. De obicei, la aceasta cantitate eu am nevoie de 1 cana cu apa. 

 

2. Framantam aluatul intre 3 si 5 minute. Nu vrem sa devina nici foarte elastic, dar nici sa ramana rigid. Acoperim bolul cu un prosop si lasam aluatul la dospit intr-un locsor caldut, aproximativ 15 minute. 

 

3. Pudram suprafata de lucru cu faina si impartim aluatul in bilute (cam cat incape in palma). Intindem fiecare biluta de aluat cat de subtire putem si relativ rotund (cat sa semene cu o tortilla 😀 ).

DSC03552

photo 2

 

4. Le coacem la foc mic, intr-o tigaie. Fara ulei. Cam 40-45 de secunde pe fiecare parte. Le pastram acoperite ca sa ramana moi si proaspete. 

DSC03560

 

5. Pentru a evita toti pasii de mai sus puteti bineinteles sa trisati si sa le cumparati :))) But where’s the fun in that?

 

Acum ca stim sa facem niste tortillas absolut delicioase, sa trecem la porcul cel dulce-acrisor. Exista si aici foarte multe variatiuni. E usor de facut, rapid si poti foarte usor deveni creativ. Destul de permisiva ca reteta din punct de vedere a condimentelor, trebuie sa recunosc, e una dintre retetele cu carne pe care imi place sa o fac. Si sa o si mananc. 

photo 1

 

Pentru sweet & sour pork procedez asa:

 

1. Tai fasii subtiri 400 gr de muschiulet de porc. Intr-o tigaie punem 1 lingura de unt la topit. Adaugam 1 morcov ras, 1 ceapa verde maruntita, cateva firisoare de ceapa deshidratata, niste fulgi de usturoi, 1 lingura de otet balsamic, 1 lingura de sos de soia si 2 linguri de sos de ardei. Adaugam fasiile de carne. Amestecam bine, turnam putina apa si lasam sa fiarba la foc mic cam 10 minute. 

 

2. Adaugam 1 lingurita de melasa, 1 lingurita de zahar brut, 1 lingurita de miere de albine si condimente la alegere. Oprim focul si amestecam bine cu o lingura de lemn. 

 

3. Si aici puteti opta pentru varianta fulger si anume, o comanda la chinese restaurant 😀

 

Bun! Avem toate cele trebuincioase. Si acum enchiladas taaaaa-daaam! 

 

1. Ungem o tava cu unt si o tapetam cu gris

 

2. Punem 1-2 linguri de umplutura pe tortilla, o rulam si o asezam in tava. Procedam identic cu toate. 

DSC03573

 

3. Intr-un bol batem 3 oua si adaugam 4 linguri de smantana. Turnam amestecul peste enchiladas. Deasupra presaram branza (mozzarella/branza cu mucegai/cascaval/urda), 2-3 firicele de morcov si seminte. Eu am folosit seminte de in, de susan, chimen si negrilica

DSC03581

 

4. Introducem la cuptor pentru 15-20 minute, la o temperatura medie. Este gata cand deasupra se formeaza o crusta aurie. 

DSC03586

 

 

Calde sau reci, sunt exagerat de bune. Garantat

DSC03599

 

P.S.: Daca v-au placut, mai haideti pe la noi! Anul acesta incercam retete, ne dam cu parerea despre ce e bine sa mancam si ce nu, invatam despre noi, despre sanatatea noastra si coacem smuffini. Multi smuffini. Cat pentru tot Clujul! 🙂

Advertisements