Biscuiti lipiciosi de migdale cu scortisoara


20131113-203452.jpg
Nu stiu voi, dar eu, cel putin, sunt obsedata de dulciuri. Si aceasta obsesie are un mod total enervant de a-si face simtita prezenta (de-a dreptul violent) in fiecare seara a vietii mele. Simptomele evidentiaza clar o dependenta de tot ce inseamna ciocolata, biscuiti, tarte, budinci, prajituri, inghetata…si lista ramane deschisa.
Si n-ai cum, femeie fiind, sa-ti permiti luxul de-a manca in fiecare seara chestiuni din categoria “food porn” (aici intra toate cele amintite mai sus) ca, vorba aia, te faci cat China.

De-a lungul timpului pot spune ca am incercat toate modalitatile posibile de a renunta la dulciuri, dar, de fiecare data, ajungeam inapoi de unde am plecat. Plus vreo 2-3 frustrari, sub forma de kile :). Si cand am vazut ca nu-i cale sa scap de viciu, am schimbat tactica: daca nu pot sa dispara draciile din viata mea, macar sa fie sanatoase. Compromisul pare-se ca functioneaza, deoarece acul cantarului nu urca! (fericire cu f mare 😀 )

Si sa stiti ca se poate sa te rasfeti cu niste deserturi minunate, incredibil de bune si fara procese de constiinta. Secretul, de fapt nu e chiar asa de secret: diferenta dintre un dulce care ingrasa si un dulce care nu face asta este data de modul in care alegem ingredientele si de felul in care le combinam. Desi la prima vedere nu pare usor, o sa vedeti ca pe parcurs o sa ajungeti sa recunoasteti o reteta sanatoasa, doar trecand rapid cu vederea peste ingrediente.

Biscuitii de migdale de azi fac parte din categoria “merge la dieta”. Reteta nu este complicata, in schimb dureaza, caci avem de-a face cu niste timpi morti. Pentru cele dintre voi destul de setate pe mancat dulciuri si slabit in acelasi timp, asa cum e si cazul meu, cu siguranta nu prea o sa conteze asta, mai ales ca rezultatul final e unul de-a dreptul incantator pentru papilele gustative. Vorba lui Codrin: “Biscuitii astia sunt Dumnezau’ biscuitilor de migdale! Tu sigur tii dieta?” :))))

Acum, ca am reusit din nou sa ma aberez si sa va fac capu’ calendar, cand voi probabil erati curioase doar de reteta, zic sa trecem la fapte. Pentru minunatii biscuiti de migdale lipiciosi si dietetici, vom avea nevoie de:

– 80 gr de migdale crude sau faina de migdale
– 2 albusuri de ou
– 60 gr de melasa ( mai puteti opta pt sirop de agave, stevie sau orice alt indulcitor natural care va place)
– 1 praf de sare
– 1 lingurita de scortisoara

Cum procedam:

1. Batem spuma albusurile de ou cu praful de sare si adaugam treptat melasa pana cand obtinem o bezea tare.

2. Daca folositi migdale crude, acestea trebuie sa fie fara coji si incercati sa le macinati cat mai bine, pana cand obtineti o faina cat mai fina. Amestecam scortisoara cu faina de migdale.

3. Peste bezeaua obtinuta la pasul 1, cernem amestecul de faina de migdale si scortisoara obtinut la pasul 2, si amestecam cu grija (de sus in jos) toata compozitia ca sa nu se lase.

4. Tapetam o tava cu hartie de copt, si daca sunteti perfectioniste si tineti musai ca biscuitii sa aiba dimensiuni relativ similare, puteti desena cerculete cu creionul pe hartia de copt.

5. Cu ajutorul unei lingurite sau a unui pos, umpleti cerculetele cu grija si rabdare (mie mi-a luat cam 15 minute, dar a parut o eternitate 😀 ).

20131113-203736.jpg

6. Dupa ce am terminat cu toata nebunia de mai sus, trebuie sa lasam tavile pentru aproximativ 60 de minute la temperatura camerei, astfel incat suprafata biscuitilor sa se usuce.

7. La ultimul pas, va trebui sa ii coacem. Nu mai mult de 15 minute (se fac foarte rapid), cam la 140 de grade.

Rezultatul ar trebui sa fie niste biscuiti cu o suprafata usor lipicioasa si deosebit de aromati. In bucatarie nici n-are rost sa va mai spun cat de bine a putut sa miroase. Big, big yum!

Sper sa va placa si sa va fie de folos, dar mai ales sa-i savurati fara procese de constiinta in serile (de obicei posomorate) de dieta! 🙂

20131113-203840.jpg
P.S.: urmeaza crema de ciocolata neagra, un excelent inlocuitor al Nuttelei gasite in comert.

Advertisements