Turta Dulce


20131111-131043.jpg
Cum am putea incepe saptamana daca nu cu o reteta minunata de turta dulce? Acum serios, cine poate spune ca nu iubeste turta dulce sau cel putin mirosul ei? Miroase a Craciun, a poveste si a fulgi de nea. Sambata, cand turta mea dulce era la cuptor, era o nebunie de arome in casa. Pana si animalutele s-au oprit din zbenguiala, si s-au prezentat in bucatarie, gasindu-si fiecare un coltisor cald in care sa leneveasca imbatate fiind de mirosul ademenitor care venea din cuptor. Sigur Maya se intreba “hmmm, oare asta ce-o mai fi?” :)))

Pai, asta e turta dulce, care a fost adusa in Europa in anul 992 de calugarul armean Grigore din Nicopolis, iar timp de sapte ani acesta i-a invatat pe preotii crestini francezi cum sa o gateasca. In anul 1444 maicutele de la manastirea suedeza Vadstena, coceau turta dulce pentru facilitarea digestiei. Aceasta era modelata sub forma de biscuiti si decoratiunile ei imitau ferestrele cu vitralii. In secolul 17 turta dulce se vindea in farmaciile manastirilor de pretutindeni si in pietele de tarani din orase. In Anglia Medievala turta tulce era considerata un medicament, regasindu-se foarte des pe lista retetelor medicale.

Reteta pe care azi v-o propun si pe care si eu am incercat-o este una usoara si rapida. Indiferent de modul in care decidem sa o facem sau reteta dupa care ne ghidam, turta dulce va trebui sa contina intotdeauna acel mix de condimente care ii da gustul si izul specific, foarte usor de recunoscut.

20131111-131141.jpg
Daca va decideti sa obtineti acest mix de arome in casa, asa cum am procedat eu (asta va recomand si voua), veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

– ghimbir
– piper negru
– scortisoara
– nucsoara
– anason
– cardamom
– cuisoare
– migdale

Toate aceste ingrediente, in proportiile pe care le preferati se piseaza in mojar, pana cand ajung sa fie o pudra fina. Pentru turta dulce vom avea nevoie de 2-3 lingurite din acest mix.

20131111-131447.jpg
Daca nu aveti la indemana toate cele necesare, puteti linistiti sa folositi mix-ul de gingerbread gasit in comert sau cel pentru vin fiert (si daca e cazul, eventual mai plusati voi acasa cu ingredientele care lipsesc din mix-uri).
Pentru o turta dulce cat mai autentica, va propun sa folositi de asemenea melasa si miere de albine (reteta originala asa se face).

Si acestea fiind zise, eu zic sa pornim la drum. Vom avea nevoie de:

– 2 cani de faina (faina de grau integrala in cazul meu si doua linguri de tarate. Daca nu va omorati dupa consistenta si gustul fainii integrale in prajituri puteti folosi faina alba. Rezultatul va fi mai bun, dar din pacate mai putin sanatos)
– 250 gr melasa (reteta dupa care eu m-am ghidat zicea 400 gr, dar mi s-a parut aberant de mult. Cu 250 gr, cat am decis eu sa pun, a iesit suficient de dulce pentru o turta dulce :D. Voi, actionati dupa preferinte!)
– 100 gr miere de albine
– 3 linguri de cacao neagra
– 3 linguri de ulei
– 1 plic praf de copt
– sare
– 3 linguri mix condimente de turta dulce
– 500 ml de lapte degresat

Pentru glazura:

– 2 linguri de zahar brut
– 200 ml smantana
– 2 linguri cacao neagra

Cum procedam:

1. Punem laptele la incalzit pe foc (nu trebuie sa fiarba). Cand este suficient de cald, inchidem focul si adaugam mierea de albine. Amestecam pana cand mierea se topeste complet. Lasam laptele la racit la temperatura camerei.

2. Intr-un bol punem toate celelalte ingrediente ramase si omogenizam compozitia. Ulterior, adaugam treptat laptele cu miere, amestecand constant pentru a evita formarea cocoloaselor in aluat.

3. Tapetam o tava sau o forma de tarta cu ulei si faina, turnam compozitia si o dam la cuptor cam 30 de minute la o temperatura medie. Verificam cand e gata cu scobitoarea 🙂

4. Lasam turta sa se raceasca la temperatura camerei cam jumatate de ora, dupa care turnam glazura care se obtine foarte rapid si usor: intr-o cratita punem zaharul la topit pe foc mic, amestecand cu atentie sa nu se arda. Cand zaharul este topit integral, adaugam smantana si cacao. Amestecam pana la omogenizarea completa.

5. Turnam glazura peste turta dulce si punem totul la racoare pentru 1-2 ore.

E numa’ buna cu o cafea mare alaturi, intr-o dimineata de luni cand inca mai vrei sa visezi 🙂

20131111-131620.jpg

20131111-131630.jpg

20131111-131638.jpg

20131111-131646.jpg

20131111-131657.jpg

Advertisements