Faina. Apa. Sare.


Aluatul. O gaselnita extrem de versatila in ale bucatariei. Fara sa schimbi sau sa adaugi nimic in plus fata de cele trei ingrediente cheie, poti obtine o baza pentru foarte multe produse de panificatie. Incepand de la painea clasica si terminand cu placintele.

In ultima vreme am facut de foarte multe ori aluat in casa ba pentru paine, ba pentru placinta. Cu fiecare noua incercare descopar cate o chestie simpatica si utila despre aluat, constatand cu uimire cat de bine se preteaza in multe retete. Cu extrem de putine modificari, care de obicei constau in adaugarea unor condimente sau diferite tipuri de seminte. Bine, fie! Un ou si niste zahar cateodata, si doar la aluaturile dulci.

Desi imi doresc de ceva timp sa incerc sa fac paine de casa fara drojdie si doar cu maia, inca nu m-am incumetat. Dar toate la timpul lor. Momentan o sa va spun cum fac eu aluatul care este baza pe care o folosesc atat pentru painea de casa dar si pentru alte derivate ale acesteia: painea rotita, painici cu seminte, piadine sau placinte traditionale.

Ingredinte:
– 500 gr faina alba/faina de grau integrala
– 1 cub de drojdie
– o lingurita de sare neiodata
– 50 ml de apa calduta + apa cat cuprinde faina

Cum procedam:

1. Intr-un bol se pune cubul de drojdie, se freaca cu 2-3 linguri de faina si cu o lingura de lemn pana la omogenizare. Se adauga cei 50 ml de apa calduta si se lasa la dospit pentru 15-20 de minute.

2. Faina, sarea si mixtura de drojdie rezultata sa amesteca, dupa care, progresiv se adauga apa pana la obtinerea unui aluat care nu se mai lipeste de maini, de vas, de masa, etc. 🙂

3. Se framanta aluatul aproximativ 15 minute. Cand e gata trebuie sa il simtiti “in mana” moale si elastic.

4. Se acopera vasul cu un stergar si se lasa la dospit intr-un coltisor caldut cam 60 de minute timp in care trebuie sa-si dubleze dimensiunile.

5. Dupa toate astea se poate modela si folosi pentru ce aveti chef sau rabdare sa bucatariti.

Eu cam asta am facut

20131013-210907.jpg
Si asta

20131013-211057.jpg
Ahh da! Era sa uit

20131013-211144.jpg
Si cu asta gata 😉

20131013-211603.jpg

Advertisements