Urim si Tumim: The Legend


20131004-181117.jpg
“Pe fiecare om de pe suprafata Pamantului il asteapta o comoara undeva, ii spuse inima. Noi, inimile, obisnuim sa vorbim putin despre aceste comori pentru ca atunci oamenii nu mai vor sa le gaseasca. Vorbim despre ele numai copiilor. Apoi lasam viata sa-l indrepte pe fiecare spre destinul sau. Dar, din nefericire, putini urmeaza drumul care le este trasat, adica drumul Legendei Personale si al fericirii. Ei cred ca lumea este un lucru amenintator, si de aceea lumea chiar devine amenintatoare.”

Bunicii mei sunt baptisti. De mici, atat eu cat si sora mea, am avut norocul sa crestem in umbra invataturilor lor. Ei au fost cei care ne-au pus Biblia pentru prima data in maini. Cand am terminat-o de citit din scoarta in scoarta pentru intaia oara aveam zece ani. Tot atunci am facut cunostinta si cu Urim si Tumim. Despre ele scrie in Biblie. Cartea care, prin povestile ei, m-a invatat sa vad lumea cu alti ochi. Povestea pietrelor m-a fascinat. Astazi vreau sa va vorbesc despre ele.

Se spune ca Urim si Tumim fac parte dintr-un ansamblu de douasprezece pietre, pe care Inaltii Preoti israeliti le purtau intr-un colan de aur. Cele doua pietre, una de culoare alba Urim, si cealalta de culoare neagra, Tumim erau folosite de Marele Preot pentru a afla voia lui Dumnezeu in diferite situatii de cumpana pentru poporul israelit. Aceste pietre erau singura forma de ghicit ingaduita de Dumnezeu. Urim se poate traduce prin “lumina” sau “binecuvantare”, iar Tumim prin “intuneric” sau “blestem”. Cele doua pietre sunt o interpretare biblica a ying si yang-ului chinezesc sau o metamorfoza a binelui si raului.

Desi nu exista nici o scriere in care sa fie detaliat cu exactitate modul in care cele doua erau folosite, stim cu certitudine ca acestea puteau fi utilizate doar de catre Inaltii Preoti si doar in situatii cruciale care implicau luarea unei decizii existentiale cu implicatii majore.

Povestea spune ca daca te afli intr-un moment in care trebuie sa iei o decizie, intai trebuie sa incerci sa iei hotararea de unul singur. Sa cauti raspunsul pana il gasesti. Sa analizezi fiecare componenta si sa cantaresti atat fapte cat si consecinte. Si daca dupa tot acest proces nu ai ajuns la un raspuns final, abia atunci ti se ingaduie sa-l intrebi pe Dumnezeu. Pietrele iti vor arata voia Lui. Unii spuneau ca Dumnezeu raspundea in mod supranatural dilemelor aduse de Marele Preot inaintea Sa, facand sa straluceasca una dintre cele doua pietre. Daca stralucea Urim (piatra alba), raspunsul era afirmativ, iar daca stralucea piatra neagra (Tumim), raspunsul era negativ. Altii au opinat ca cele doua pietre erau inscriptionate cu cele doua raspunsuri categorice: „da” sau „nu”. Acestea erau amestecate în pumnul închis şi aruncate pe masa. Cea care cadea cu inscriptia la vedere decidea raspunsul. Pietrele in sine nu au nici o putere magica. Adevarata putere o are cel care le foloseste, adica omul.

Trebuie totusi sa tinem cont ca ele nu pot fi utilizate pentru a prezice viitorul (Ex: Oare castig duminica la Loto?). Cand sunt folosite, intrebarea pentru care se cere un raspuns trebuie sa fie clara, exacta si fara indoiala una de o importanta mare pentru viata ta. Pietrele pot fi pastrate deasemenea ca si talisman conform credintelor ezoterice, iar ca simbolistica de-a lungul timpului le-am intalnit in diferite domenii incepand cu literatura si terminand cu cinematografia.

Asadar, povestea pietrelor a fost spusa. Si un citat pe post de incheiere.

„Inainte sa implineasca un vis, totdeauna Sufletul Lumii hotareste sa puna la incercare tot ce visatorul a invatat pe parcurs. El face asta nu pentru ca stie mai multe, ci ca sa putem, impreuna cu visul nostru, sa posedam si lectiile pe care le-am invatat urmand drumul catre vis. Este momentul in care cea mai mare parte a oamenilor renunta. Este ceea ce numim, in limbajul desertului, sa mori de sete cand curmalii au aparut la orizont. O cautare incepe totdeauna cu Norocul Incepatorului. Si se termina intotdeauna cu Proba Cuceritorului.”

Advertisements