Dulceață de soc


photo (21)

Face parte din categoria dulceturilor de lux. Preferatele mele! Adevarate elixire facute in casa 🙂

As putea spune ca a fost laitmotivul acestei saptamani. Vreo 3 zile am tot stat si-am cotrobait prin toate www-urile dupa o reteta de dulceata de soc buna.
Am fost oarecum dezamagita pentru ca varietatea de retete pentru acest preparat este destul de scazuta. In familie exista deja 2-3 reusite inregistrate la categoria aceasta, asa ca in urma research-ului deja prelungit prea mult am decis sa improvizez (in stilul propriu caracteristic).
Dintre toate retetele auzite si citite pana la urma am pus in practica varianta trecuta prin sita a gemului. Si sugarfree.  Socul este o planta incarcata cu multe proprietati benefice asupra organismului. Zaharul n-ar fi facut altceva decat sa anuleze o buna parte a acestora, riscand sa transform dulceata dintr-o treaba foarte sanatoasa in ceva toxic si total unhealthy.
Am folosit:
– fructe (boabe) de soc  aprox. 1,5 kg (atat am reusit sa culeg duminica)
– suc de mere fara adaos de zahar  2L (de preferat facut in casa si nu luat din comert)

Cum se face:

1. Primul pas este sa desfacem boabele de soc de pe crengute. Le vom alege doar pe cele de culoare inchisa si coapte bine.
* procedeul dureaza ceva timp si este nevoie de multa rabdare si atentie.
** folositi manusi [toate părțile componente ale plantei, cu excepția florilor și fructelor coapte (dar încluzând semințele coapte) sunt otrăvitoare, deoarece conțin glicozită cianogenică, sambunigrină. Scoarța conține cristale de oxalat de calciu. Si pe langã toate asta, mai si pateazã groaznic de tare 🙂 ]

2. Boabele de soc deja alese le trecem prin cateva jeturi de apa si le punem pe foc impreuna cu 1L de suc de mere proaspat stors.
* sucul de mere l-am folosit pentru a indulci gemul (nu recomand alti indulcitori dietetici, deoarece majoritatea celor intalniti in comert sunt plini de aditivi. cancerigeni si toxici pentru organismul nostru).

3. Lasam pe foc cam 20 de min, pana cand fructele de soc incep sa elibereze suc. Apoi trecem toata compozitia prin sita, incercand astfel sa eliminam cat mai mult din coaja si din seminte.
* eu am repetat operatiunea de trei ori consecutiv
** la final cojile si semintele trebuie sa fie foarte bine separate de restul compozitiei obtinute.
*** dureaza destul de mult timp asa ca din nou facem apel la liniste, calm si rabdare 🙂

4. Trecand cu bine de pasul anterior nu ne mai ramane decat sa punem dulceata pe foc mic din nou, adaugand treptat sucul de mere pana cand devine suficient de dulce pentru gustul vostru.

5. Undeva intre 45-60 de minute dureaza. Daca va place dulceata mai tare si mai omogena puteti sa o lasati pe foc pana la 120 minute, desi procesarea termica de lunga durata a fructelor de orice fel nu este recomandata.

6. Adaugam conservant (daca tineti neaparat) si turnam dulceata calda in borcanele (dragute :P). Ne asiguram ca are toate conditiile (pãturici in jurul lor) pentru a se rãci incet si treptat.

Sunt foarte mandra de prima mea dulceata de soc. E minunata,  parfumata, cu o aroma irezistibila si foarte sanatoasa. Daca aveti ocazia sa culegeti soc, va recomand cu caldura sa faceti 2-3 borcanele de dulceata. Daca nu pentru sanatate, atunci  pentru  niste soare in zilele reci de iarna.

photo (20)

Pentru o scadere rapida in greutate, eliminarea  foarte eficienta a toxinelor din organism, eliminarea retentiei de apa mare, reglarea tranzitului intestinal, accelerarea metabolismului, aspect imbunatatit al tenului si un puternic boost al sistemului imunitar exista  cura cu tinctura de soc.

Schema de tratament este urmatoarea:
– alegeti o ora (zilnica) la care sa luati tinctura de soc, de preferat  pe stomacul gol (ex: 9 a.m.)
– in prima zi se ia 1 lingurita, a doua zi se vor lua 2 lingurite si tot asa pana ajungeti in ziua 7 cand se vor lua 7 lingurite.
– aceasta este doza care va fi pastrata timp de 30 de zile

– nu exista efecte adverse si nici contraindicatii, dar daca prin reducere la absurd acestea apar, se recomanda de catre specialisti oprirea tratamentului.

photo (22)

Advertisements