New York Bagels


SONY DSC
Fiind deja in Cluj de vreo doua saptamani, covrigii de la Petru cu sana devenisera deja o frustare. Intamplarea a facut ca de fiecare data cand treceam pe langa covrigaria in cauza ceva se intampla (ori n-am baut argila, ori tocmai mancasem in concordanta cu dieta mea boring&dull, ori nu era binge day-ul atat de drag mie) si nu puteam sa-mi cumpar.
Asa ca, ivita ocazia in care finally puteam sa ma indop cu carbo, mi-am zis: “Daaaa! Mobilizeaza-te Corina si fa covrigi!”
Au iesit neasteptat de…..apreciati de cei din jur, sa spunem :))
Si mega simpatici.
Ingrediente
2 plicuri de drojdie granule
1 lingura si jumatate de zahar ( eu am folosit zahar brut)
1 lingura si jumatate de sare
500 gr faina alba
2 cani de apa calduta
1 ou
Pentru topping am folosit: seminte de in, seminte de susan, seminte de mac, unt si telemea rasă, fulgi de ovaz, gris. In mare parte ce am avut la indemana prin casa.
Cum se face:
1. In jumatate de cana cu apa calduta se pune drojdia granule si zaharul. Se lasa sa stea vreo 5 min, dupa care se amesteca toate ingredientele pana cand sunt topite.
2. Intr-un bol se toarna faina cu sarea, se amesteca compozitia. Apoi se adauga amestecul de drojdie cu zahar.
3. De aici incepem sa framantam cu liniste si calm aluatul, adaugand treptat apa calda si faina, pana in momentul in care obtinem un aluat ferm si elastic.
Intreg procesul a durat in cazul meu vreo 15 min.
Tip: cu cat se framanta mai mult aluatul cu atat devine mai aerat si mai usor la coacere. Indiferent de aluatul pe care il pregatiti, procesul de framantare trebuie sa dureze minim 10 min, miscarile trebuie sa fie circulare si usoare, apasati cu podul palmei si invartiti cu degetele ( descrierea mea suna mai complicat decat ceea ce se intampla in realitate).
4. Bun, acum ca am terminat cu “traumatizarea” fainii pentru cauze nobile (hranirea burticilor urlatoare din casa), ii lasam aluatului timp de rugaciune si odihna vreo 30 min/ cat vă ține rabdarea.
* intre timp eu am scotocit dulapioarele, sertarele si countershell-urile din bucatarie si cămară. Bineinteles, cautam ceva cu care sa fac topping-urile.
5. Dupa epuizarea celor 30 min, aluatul se imparte in bucatele mai mici si cat de cat egale. Eu am avut 18. Fiecare avea dimensiunile unei mingi de golf.
6. Se ia fiecare minge de aluat si in centru ii facem o găurică [am zis eu ca rubrica de mancare se poate numi foodporn :))], pe care ulterior o largim pana ramane un cerculet in mijloc [really cute thing :)]
*eu m-am amuzat teribil invartind mingiutele de aluat pe deget. Super Funny! 🙂
7. Intr-o oala mare punem 2 litri de apa la fiert si in momentul in care da in clocot, punem pe rand bagel-șii in apa, lasandu-i cate un minut pe fiecare parte.
8. Apoi, ii punem pe o tava tapetata cu hartie de copt. Ii ungem cu un ou batut (anterior) si presaram semintele. Sau ce vreti voi. Ce va place.
9. Intervalul de stat la cuptor este intre 35 min (mai pufosi) – 60 min (mai crunchy). Temperatura una medie sa fie. La alegere in functie de cuptor si toanele Măriei Sale Cuptorul.
Yeyyy! CARBO RULES! 😉
photo (6)
Advertisements