Tarta de portocale si mac – Citric Opium


Image

Aceasta tarta, ca si toate celelalte prajituri, budinci, :)cake-uri, briose si alte aberatii pline de zahar postate in aceasta sectiune (foodporn-uri), le pot manca O SINGURA data pe saptamana. O zi. Una singura. In continuare, generic denumita : the Binge Day 🙂

Cum arata o Binge Day normala in cazul meu? Relativ predictibila: mananc tampenii pana aproape nu ma mai pot ridica ( din locul in care sunt asezata) si ulterior bolesc vreo doua zile. Brilliant, isn’t it? :))

Dar despre dieta, sanatate si binge days voi vorbi in sectiunea atribuita acestui topic.
Sa revenim asadar la Citric Opium. O saptamana intreaga am stat si m-am holbat zilnic la reteta asta, abia asteptand sa vina sambata. Desi, entuziasmul meu a fost oarecum strivit de reactia sceptica ( spranceana-evident-de-ridicata) a iubitului din dotare, am zis ca: bă, io tot o fac!

Si-am facut-o. Foarte buna! Groaznic de buna! Dureros!!
Combinatia de gusturi si arome e inconfundabila. E un gust pe care il tii minte. Pana si iubitul sceptic din dotare a fost incantat (Victorieee!) 😉

Cu siguranta o sa fie si o a doua oara pentru tarta asta.  plus ghimbir.

Ingrediente

Blat

270 gr faina
170 gr zahar brun
200 gr unt
180 ml lapte
120 ml suc de portocale ( proaspat stors)
60 gr mac
3 oua
1 plic praf de copt
20 ml alcool ( eu am folosit bailey’s)
1-2 lingurite de coaja rasa de portocala

Topping de portocale

250 ml suc de portocale ( la fel de proaspat stors)
220 gr zahar brun
Coaja unei portocale taiata julien ( fâsii subtiri)
1 baton vanilie/zahar vanilat bourbon

Se prepara foarte rapid si usor.

Pentru a prepara blatul avem nevoie de un bol mai adanc pentru mixarea ingredientelor si un mixer. Turnam in bol untul moale, zaharul brun si coaja rasa de portocala. Le mixam impreuna pana obtinem un amestec spumos. O crema practic. Continuam prin incorporarea treptata a celor 3 oua mixand aproximativ 1min/ou.
Adaugam faina si praful de copt. Mai mixam un pic.

Apoi urmeaza treptat, in ordine aleatorie laptele, sucul de portocale, alcoolul si macul.
Mixam pentru ultima data 🙂

Tapetam o tava cu unt si pesmet/faina ( eu am folosit faina de orez), turnam compozitia obtinuta, nivelam si introducem toata smecheria la cuptorul preincalzit in speranta unei reusite.

Se verifica stadiul de coacere, in stilul traditional romanesc: cu scobitoarea. Nu stiu exact cat timp tre sa stea in cuptor, stiu doar ca in cuptorul mamei a durat 45-60 min.

Siropul, se face si mai usor. Pur si simplu tai coaja unei portocale in felii foarte subtiri, le pui la fiert 5-10 min in apa rece. Le iei de pe foc, le scurgi si adaugi peste ele zaharul brun, esenta de vanilie si sucul de portocale.
Lasi siropul la foc mediu aprox 15 min, pana cand incepe a se ingrosa.

Cu jumate din siropul cald insiropezi tarta ( calduta) si ulterior o lasi la racit vreo 2-3 ore.

Optional, in momentul servirii, fiecare felie se insiropeaza cu 1-2 lingurite din siropul ramas. In acest mod devine mai dulce.

 Image

Advertisements